Termékek Menü

Vegyszermentes vízlágyítás

Sajnos hazánk nagy részén rendkívül kemény a víz. Ez esztétikailag sem túl szép látvány: a csapok, fürdőkád, mosogató, csempék csúnyán néznek ki vízkövesen. De ennél is nagyobb gond, hogy a vízkő károsítja a háztartási gépeket, aminek következtében azok hamarabb tönkre mennek, illetve többször kell őket javítani.
A vízkő ellen muszáj valahogy védekezni, a vizet valahogy lágyítani kell, hisz a mosás, gépi mosogatás sem olyan hatékony kemény vízben. 

E célból már jó ideje léteznek kémiai vízlágyító szerek, melyek használatával tisztítószert tudunk spórolni. Az ecetet már régóta ismerjük, mint természetes vízlágyító, vízkőoldó szert, és sok háztartásban használatos is. Aki nem szereti az ecet szagát, vagy nem tartja elég hatékonynak, vásárolhat más, boltban kapható kémiai vízlágyító, vízkőoldó szereket. Azonban ezek nagymértékben károsítják a környezetet, így sokan idegenkednek tőle. Mi lehet akkor hatásos a vízkő elleni harcban? Léteznek elektromos berendezések, úgynevezett vízlágyító berendezések, melyek nem kémiai úton veszik fel a harcot a vízkővel szemben, ezáltal nem károsítják a környezetet, nem kell félni, hogy a vegyszerek bármiféle kárt tesznek magában a vízben. 

Ilyen például az elektromos vízkőzúzó berendezés, használatával a nagyfrekvenciás elektroimpulzusok szétrombolják a vízben levő kalcium-karbonát kristály szerkezetét. Ennek hatására oxigénnel telítődik a víz, az oxigént nem igénylő baktériumok több mint 3/4 része elpusztul. A víz kémiailag nem változik, mégis lágy lesz. A vízlágyító szerkezet nem igényel karbantartást, nincs szükség vegyi anyagok használatára, tehát az eljárás környezetbarát. A víz minőségét a vízlágyító szerkezet nem változtatja meg. Fontos tudni, hogy az elektromos vízkőzúzó nem távolítja el a magnézium és kálcium ionokat (ezek okozzák a vízkövet), hanem szétzúzzák, így nem tapadnak meg a vízvezetékcső és az elektromos berendezések falán.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek